02 april 2023

Aan de slag in Raamsdonksveer

Na een uitgebreide selectieprocedure is het plan van Dura Vermeer door de gemeente Geertruidenberg uitgeroepen tot winnaar voor de herontwikkeling van de Oude Haven in het centrum van Raamsdonksveer. Op de plek waar vroeger de haven liep, hebben we samen met Faro architecten en Buro Lubbers een integraal plan gemaakt voor de ontwikkeling van woningen en de inrichting van het openbaar gebied.

Aan de slag in Raamsdonksveer

De nieuwe kade brengt de sfeer en levendigheid van de historische haven terug en creëert een sterke samenhang tussen architectuur en openbaar gebied

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de verbinding met de directe omgeving, het terugbrengen van de levendigheid aan de Oude Haven en het vergroenen van het gebied.

Om aan te sluiten op de karakteristieke architectuur van de woningen aan de Haven, maken we grondgebonden gezinswoningen als afronding van het bouwblok. Een ambachtelijk architectuur met metselwerkdetails en herkenbare kapvormen staat hier centraal. Richting de haven wordt de schaal van de bebouwing groter. Hier hebben we een appartementenblok vormgegeven met een stoere kop die uitkijkt over de Donge. De appartementen zijn vormgegeven als een ensemble van individuele (pak)huizen die zij aan zij op de kade staan. Het totale plan bevat een gevarieerd woningaanbod van compacte koop- en huurappartementen tot royale gezinswoningen.

Dankzij de verschillende soorten groen is dit niet alleen een thuishaven voor jong en oud, maar ook voor vogel, vlinder en bij.
Pleun Bertrams Ontwikkelmanager Dura Vermeer
Dankzij de verschillende soorten groen is dit niet alleen een thuishaven voor jong en oud, maar ook voor vogel, vlinder en bij.

Moderne tuinmuren en gedraaide kapvormen geven een tijdloze invulling van karakteristieke elementen.

De slimme parkeeroplossing in en onder het appartementenblok zorgt ervoor dat alle nieuwe parkeerplaatsen uit het zicht zijn. De halfverdiepte stallingsgarage vangt het hoogteverschil in het plangebied op en is aanleiding voor de realisatie van een nieuwe kademuur aan de Haven. De kademuur is een prachtige verwijzing naar de haven die hier vroeger aanwezig was en draagt bij aan de stedenbouwkundige lijnstructuur in het gebied. Onder aan de kademuur richten we op een groene en duurzame manier een waterelement in. Een fijne groene oase met wadi’s waar (regen)water doorheen stroomt, wordt gebufferd en geïnfiltreerd. In het groen maken we fijne verblijfsplekken voor mens en dier. Bewoners stappen zo de levendigheid in en het groen is als verlengstuk van hun woningen. Maar de kade is ook voor de rest van het dorp en de toevallige passant. Dit is waar water en groen, mens en dier zich opnieuw kunnen settelen.

Moderne tuinmuren en gedraaide kapvormen geven een tijdloze invulling van karakteristieke elementen.

Word je net zo enthousiast als wij?

Aanmelden